Monday, August 13, 2018

Maorės daina

Ką tik užverčiau paskutinį knygos ,,Maorės daina" puslapį ir pasijaučiau taip, tarsi ką tik baigėsi mano mėgstamiausias serialas :) Tai antroji autorės Sarah'os Lark knyga apie XIX-ojo amžiaus Naujosios Zelandijos naujakurius, atvykusius iš Anglijos. 




Pirmoji knyga ,,Baltojo debesies šalyje" pasakoja apie dvi jaunas moteris - Helen ir Gvynerą - atvykusias į mažai dar pažįstamą šalį kurti šeimų, dvi moterys iš skirtingų visuomenės sluoksnių tampa draugėmis, nes jas suveda ne tik ilga kelionė laivu, bet ir nelengva pradžia naujoje šalyje. Knyga buvo tokia įdomi, kad ir stebėjausi, ir džiaugiausi, ir liūdėjau kartu su Gvynera ir Helen, istorija įtraukė nuo pradžios ir nebepaleido. 

Antroji knyga - ,,Maorės daina" - tai pirmosios knygos tęsinys, kuriame pasakojama apie anksčiau minėtų moterų anūkių Eleinės ir Kuros tarpusavio santykius ir laimės paieškas. Kartu į istoriją sumaniai įterpiamos kalnakasybos vystymosi tame krašte peripetijos, per veikėjų charakterius atskleidžiant jų kasdienius rūpesčius ir ambicijas siekiant įsitvirtinti šiame augančiame krašte. Vėlgi istorija be galo įdomi ir įtraukianti, joje nemažai vietos skiriama čiabuvių maorių tradicijoms ir kadieniam gyvenimui. Kartais imi ir negali atsistebėti, kaip autorė geba taip įdomiai perteikti to laikotarpio dvasią. Plačiau pasidomėjus, išsiaiškinau, kad knyga nėra vien fatanzijos vaisius, autorė daug domėjosi tuo laikotarpiu, analizavo archyvus, tai greičiausiai ir lėmė tokį knygos autentiškumą. Nekantrauju perskaityt ir trečiąją knygą ,,Kivių šauksmas"! 

Ps., maorių kalba Naujoji Zelandija vadinama Ilgojo baltojo debesies šalimi (Aotearoa)

No comments:

Post a Comment